Float glas

Float glas anses for at være almindeligt glas i dag og er betegnelsen for plant glas. Navnet Float kommer fra fremstillingsprocessen, som blev opfundet af Pilkington Brothers i 1959. Almindeligt float glas har en grønlig tone pga. glassets jernindhold. Den grønlige tone ses mest på kanten af glasset og bliver tydeligere, når glassets tykkelse øges. Ved at reducere jernindholdet i glasset kan man ændre dets farvetone til et punkt, hvor glasset bliver krystalklart.
Denne type glas kaldes jernfattigt glas.

Float glas bliver fremstillet ved, at den flydende glasmasse fra en glasovn udstøbes på et flydende tin bad, ved hjælp af tyngdekraften planes glasset og man skaber derved en ens overflade og tykkelse på glasset.

Inden denne proces trådte i kraft, trak man glasset ud af ovnen, og dette betegnes som maskintrukket glas.
Dette glas er ikke helt så glat i overfladen, man ser de fine uregelmæssigheder fra trækningen. Til visse opgaver anvender man dog stadig dette glas når man ønsker lidt mere spil i glasset.

Før denne metode mundblæste man glasset i cylindere som blev klippet op og foldet ud.

 

Gennemfarvet float glas

Gennemfarvet float glas fås i flere farver nuancer, fx. i grå, bronze, grøn, blå mm.

 

Matelux

Matteret glas fremstilles ved at ætse float glasset med en syre, hvorved glasset matteres. Når glasset matteres, ses den grønne farvning fra jernoxiden i glasset tydeligere end i det klare float glas.

 

Tilbage til top